#Dia1 i #Dia2 de l’ Agenda 2030 Feminista al Fòrum Polític d’Alt Nivel pel Desenvolupament Sostenible (HLPF2018)

Nova York, 15 i 16 de juliol de 2018

L’ Agenda 2030 Feminista ha arribat a NYC de la mà de Montse Pineda (Creación Positiva) i Almudena Rodríguez (APFCiB).

El treball d’incidència d’aquest Programa que té com a objectiu posar al centre de les polítiques públiques i de les agendes locals i globals els drets de les dones i en particular els drets sexuals i reproductius, s’està realitzant en diferents nivells en el marc del #HLPF2018:

  • Espai local
  • Espai català
  • Espai estatal
  • Espai global

En els dos primers dies a la ciutat de Nova York, #Agenda2030Feminista ja s’ha participat en aquests quatre espais sense sortir de Naciones Unides.

#Dia1

Diumenge 15 de juliol ha tingut lloc la primera reunió a Nova York de Futuro en Común, preparatòria per a la trobada amb el Govern espanyol i la posterior presentació de l’informe nacional voluntari de l’estat del dia 18. Cal recordar que Futuro en Común és una plataforma d’organitzacions de la societat civil a nivell estatal que treballa per incidir en la implementació d’una Agenda2030 que posi a les persones i els drets humans al centre, i on Agenda2030Feminista hi està participant activament per posicionar els drets sexuals i reproductius de les dones i fer-los visibles.

#Dia2

Dilluns 16 de juliol ha iniciat la setmana ministerial del HLPF amb les presentacions dels informes nacionals voluntaris (47 estats els presentaran al llarg de la setmana) i esdeveniments especials com el Fòrum Local i Regional pel desenvolupament sostenible.

Women’s Major Group

Agenda 2030 Feminista ha iniciat la jornada amb una reunió amb el Women’s Major Group del qual en formen part. En aquesta reunió de caràcter general, s’han discutit i treballat estratègies per fer pressió als estats membre de Nacions Unides i governs locals i regionals per tal de posar els drets humans de les dones sobre la taula de l’Agenda2030. A més a més, coincidint amb el 6è dia del HLPF, s’ha posat de manifest la necessitat de visibilitzar els atacs contra les  defensores dels drets humans de les dones i dels drets mediambientals i la força de les organitzacions de la societat civil per protegir-les i fer-ne difusió. És per això que el recolzament a les defensores s’ha tenyit de blau a Nacions Unides durant aquesta jornada.

Fòrum Local i Regional pel Desenvolupament Sostenible

Un dels objectius de la presència al #HLPF2018 ha estat també la de participar al Fòrum Local i Regional pel Desenvolupament Sostenible on representants de ciutats i governs regionals han manifestat la importància de treballar els objectius de desenvolupament sostenible a tots els nivells governamentals, pensant amb la proximitat amb la ciutadania com són les agendes locals.

Destaquem la participació de les alcaldesses de Barcelona i Madrid, Ada Colau i Manuela Carmena, i del conseller d’Acció Exterior, Ernest Maragall al Fòrum.

El conseller Maragall en la seva participació al Fòrum ha fet una crida a materialitzar l’Agenda 2030 en accions concretes i ha ressaltat el compromís de Catalunya amb aquesta agenda, amb la pau, la democràcia i els drets humans com ha fet històricament. També volem destacar la importància que ha donat al fet que l’agenda no estigui només en mans dels estats i per tant que sigui una agenda de totes i tots, a nivell local, nacional, d’organitzacions de la societat civil, i de la ciutadania.

A més a més agraïm que en la seva intervenció hagi destacat la importància que l’agenda tingui una perspectiva de gènere de manera transversal.

 

En quant a les intervencions de les alcaldesses de Barcelona i Madrid, ambdues han evidenciat el dret a l’habitatge, a una vivenda digna a les ciutats i comunitats i junt amb altres alcaldesses i alcaldes d’altres ciutats, han exigit més competències a nivell local per garantir aquest dret.

L’alcaldessa Colau ha reiterat que “l’especulació és una amenaça per a les ciutats, com ho és el canvi climàtic pel planeta” i que “o prioritzem la vida o permetem l’especulació” finalitzant que “nosaltres escollim la vida”. A més a més ha remarcat que l’ Ajuntament de Barcelona està feminitzant la política al posar a ciutadanes i ciutadans al centre.

Agenda 2030 Feminista ha compartit un moment amb l’alcaldessa Colau i s’ha reivindicat que les ciutats i comunitats no seran ni segures ni resilients si els drets de les dones i en particular els drets sexuals i reproductius no es garanteixen.

Destaquem també la intervenció de l’alcaldessa de Madrid que ha exigit responsabilitat de tots els actors i la importància dels governs locals per poder complir realment amb les agendes de desenvolupament i millorar la vida de les persones. I volem agrair a Manuela Carmena l’espai que ens ha donat junt amb Futuro en Común per presentar l’agenda 2030 feminista i plantejar la necessitat de treballar pel dret a la ciutat des d’una perspectiva de Drets Sexuals i Reproductius.

Considerem que el Fòrum Local i Regional ha estat una oportunitat per donar veu als governs locals, regionals i nacionals però també manifestar algunes de les reivindicacions de les organitzacions de la societat civil i la importància de la feina que duen a terme. Esperem que les paraules manifestades pels i per les ponents al Fòrum evidenciant el paper de les organitzacions de base i locals i la necessitat d’una participació ciutadana real, es consolidin, de la mateixa manera que la nostra reivindicació per una #Agenda2030feminista transversal i inclusiva.

Trobada amb la delegació catalana

El dilluns ha culminat amb la trobada de la delegació catalana a NYC. Com a Agenda 2030 Feminista i representant el Consell Nacional de les Dones de Catalunya hem compartit una bona estona i alhora hem construint sinèrgies amb representants de diferents àrees del Govern de la Generalitat com Exteriors, Cooperació i el CADS (Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible) i seguir amb el compromís per una agenda on els drets humans de les dones siguin un eix vertebrador.

Reunió amb Futuro en Común

Reunió amb el Women’s Major Group

Amb el Women’s Major Group. Blau per les defensores!

Companyes Almudena Rodríguez i Montse Pineda representant el CNDC

Fòrum Local i Regional pel Desenvolupament Sostenible

Ada Colau al Fòrum Local i Regional

Agenda 2030 Feminista amb l’alcaldessa Ada Colau

Intervenció de l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena

Agenda 2030 Feminista reunides amb l’alcaldessa Manuela Carmena i Futuro en Común

Conseller Ernest Maragall al Fòrum Local i Regional

Agenda 2030 Feminista amb el conseller Maragall

Trobada amb la delegació catalana al HLPF2018

 

Share: