ODS FEMINISTES

OBJETIUS DE DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE
DES D’UNA MIRADA FEMINISTA

Des del feminisme, entenem i visibilitzem el vincle evident que hi ha entre cada ODS, els Drets Humans de les Dones i els Drets Sexuals i Reproductius. Aquest vincle no està present en els 17 ODS oficials i,  per tant,  existeix el risc que l’Agenda 2030 estigui, des de l’inici, “deixant a molta gent enrere“. Si volem realitzar canvis estructurals, que aportin a la transformació social, és indispensable visibilitzar i treballar des d’aquest vincle.

  • Perquè no podem entendre la crisi mediambiental (ODS 13. Acció climàtica) sense parlar de violències masclistes.
  • Perquè no podem  parlar de Treball decent i creixement econòmic (ODS 8) sense parlar de la crisi de la cura, de la divisió sexual del treball i del sistema heteropatriarcal.
  • Perquè  si volem assolir l’ODS 11: “Ciutats i comunitats sostenibles”, hem de treballar  la violència sexual que pateixen les dones.
  • Perquè no podem assolir l’ODS 3: “Salut i Benestar” sense lluitar per l’autonomia física i sexual de les dones, etc.

Els ODS feministes han estat elaborats en diferents fases i la majoria d’elles amb la col·laboració de diferents entitats feministes com CooperAcció (ODS intro; ODS 3, ODS 4; ODS 5; ODS 10; ODS 11; ODS 13; ODS 16 i ODS 17), Enginyeria Sense Fronteres (ODS 6), Alianza por la Solidaridad (ODS 1 i ODS 12), For Gender Seal (ODS 2) i Fundació Aroa (ODS 8), i ha rebut el suport i finançament de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

A continuació trobaràs els ODS feministes interseccionals que hem elaborat com a proposta alternativa als ODS oficials aprovats per Nacions Unides. Els ODS feministes constitueixen un anàlisi crític on hem volgut visibilitzar el vincle entre cada ODS, els Drets Humans de les Dones i els Drets Sexuals i Reproductius.

[ES] Para visibilizar el vínculo entre los Objetivos de Desarrollo Sostenible (ODS), los Derechos Humanos de las Mujeres, y los DSyR, hemos elaborado ODS feministas interseccionales como propuesta alternativa a los ODS oficiales aprobados por Naciones Unidas.

[ENG] In order to make visible the link between SDGs, Women’s human rights and Sexual and Reproductive Rights, we have elaborated sets of SDGs sheets with a feminist and intersectional perspective as an alternative answer to the official SDFs approved by the United Nations.

CONSULTA O DESCARREGA’T AQUÍ ELS NOSTRES ODS FEMINISTES EN CATALÀ/ESPAÑOL/ENGLISH:

CAT

ES

ENG

INFOGRAFIA AMB ELS PUNTS CLAU DE CADA ODS FEMINISTA:

CAT / ES / ENG