Sessió de Treball ODS/Agenda2030 – CNDC – Setmana Europea del Desenvolupament Sostenible

Sessió de Treball de la Comissió ODS del CNDC / ESDW2018

Del 31 de maig al 5 de juny té lloc la Setmana Europea del Desenvolupament Sostenible on es realitzen activitats relacionades amb l’Agenda 2030 i els ODS a diferents estats i països europeus.

? Setmana Europea del Desenvolupament Sostenible (ESDW2018)

És per això que des del Consell Nacional de Dones de Catalunya (CNDC) i el seu Grup de Treball ODS s’ha vist la oportunitat de fer una sessió de treball per construir una Agenda 2030 comuna a Catalunya.

En aquesta sessió, que va tenir lloc ahir, 31 de maig, a l’Institut Català de la Dona (ICD), hi van participar entitats i organitzacions de la societat civil, membres del CNDC, i organismes de l’Administració pública catalana com l’Institut Català de les Dones (ICD), l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS).

? Acte CNDC en el marc del ESDW2018

La sessió va ser una oportunitat per escoltar a i debatre amb Raquel Ballesteros del CADS, Marta Casamort de l’ACCD, Núria Balada de l’ICD, Sílvia Aldavert de l’APFCiB i coordinadora del Grup de Treball ODS CNDC, Jara Henar d’Alianza por la Solidaridad, i companyes d’entitats i organitzacions de la societat civil.

Sílvia Aldavert va posar de manifest el rol del Grup de Treball ODS del CNDC en sensibilitzar i incidir en l’agenda política del Govern de la Generalitat per tal que aquest assumeixi l’Agenda 2030, però sempre amb perspectiva feminista treballant per una Agenda 2030 Feminista.

Per altra banda, des del CADS, Raquel Ballesteros va mencionar la importància que l’Agenda2030 supera la visió exclusivament ambiental que ha tingut fins ara el desenvolupament sostenible i és per això que és necessari un fort treball inter-departamental dins la Generalitat .

En quant al rol de la Cooperació catalana i l’Agenda 2030, Marta Casamort va sostenir que l’enfocament de gènere no ha de ser només transversal sinó que ha de ser un eix vertebrador en les polítiques de cooperació i que es treballa pels drets humans de les dones a Catalunya i a nivell internacional. A més a més va remarcar juntament amb la Núria Balada, Presidenta del CNDC i de l’ICD, que la igualtat de gènere no és present a alguns #ODS i s’ha de treballar per posar com a prioritat una #Agenda2030feminista  i uns #ODSfeministes .

Tant des del CADS, amb la projecció d’obtenir un Pla Nacional d’ODS per l’any 2019, com l’ACCD en relació a l’elaboració del seu nou Pla Director, van fer palesa la voluntat de dur a terme sessions participatives per construir ambdós plans i la participació d’entitats i organitzacions de la societat civil feministes i de dones.

Per altra banda i en vistes a la participació de Catalunya i de l’Agenda 2030 Feminista als Dies Europeus pel Desenvolupament Sostenible (European Development Days – EDD) organitzats per la Comissió Europea a Brussel·les el 5 i 6 de juny, i que enguany tenen com a eix temàtic la igualtat i l’apoderament de la dona, Jara Henar d’Alianza por la Solidaridad, ha manifestat que davant el retrocés d’Estats Membres de la UE en matèria de Drets Sexuals i Reproductius, hem de contribuir totes a l’agenda global des de l’agenda local i posicionar els drets de les dones des d’una perspectiva feminista.

? European Development Days

Finalment, la sessió de treball, va ser també una oportunitat per compartir i fer visibles els ODS des d’una perspectiva feminista, amb el  treball iniciat amb les fitxes d’#ODSfeministes i els indicadors propostats des de l’Agenda 2030 Feminista i fent una crida a fer-ne difusió i a treballar conjuntament per tal que puguin ser una realitat de manera interseccional, transversal i com a eix vertebrador ja que els ODS seran feministes o no seran!

? ODS Feministes

? Indicadors Feministes

Share: