#Dia4 de l’Agenda 2030 Feminista al Fòrum Polític d’Alt Nivell pel Desenvolupament Sostenible (HLPF2018)

Nova York, 18 de juliol de 2018

El quart dia al Fòrum Polític d’Alt Nivell pel Desenvolupament Sostenible #HLPF2018  ha estat molt important per Agenda 2030 Feminista tant com a Programa, com a representants del CNDC, del Women’s Major Group i com a part de Futuro en Común.

? Les nostres companyes s’han vestit de lila, seguint la iniciativa del Women’s Major Group durant les dues setmanes del HLPF2018 de vestir-se amb un color diferent cada dia en suport d’un aspecte o temàtica relacionada amb els drets de les dones. El color lila del dia 18 ha estat en suport de la solidaritat internacional entre dones.

Un dels objectius principals de la participació d’ Agenda 2030 Feminista al HLPF2018 ha estat la de poder estar presents, participar i incidir en relació a la presentació del Govern Espanyol de l’Informe Nacional Voluntari (VNR en les seves sigles angles) que ha presentat el seu Pla d’acció per l’Agenda 2030 i els avenços realitzats fins ara. Ho hem aconseguit posicionant els drets sexuals i reproductius a l’informe de la societat civil i poder formular una pregunta al Govern espanyol en l’espai de preguntes i respostes de la sessió de presentació del VNR.

Reunió amb delegació del Govern Espanyol i presentació informe Futuro en Común

Hem estat treballant mesos amb Futuro en Común (FeC) per consolidar l’Informe sobre l’Agenda 2030 amb la visió de la societat civil “Una agenda 2030 transformadora para las personas y el planeta”

Aquest informe de la societat civil, ha estat presentat a la delegació del Govern espanyol encapçalada pel Ministre d’Exteriors, la Ministra de Transició Ecològica i l’Alta Comissionada per l’Agenda 2030 durant una reunió prèvia a la sessió del VNR de l’ECOSOC.

Com Agenda 2030 Feminista hem participat activament a aquesta reunió i hem tingut la oportunitat d’explicar el nostre Programa i la nostra visió d’una Agenda 2030 des d’una perspectiva feminista amb membres de la delegació com Cristina Gallach, la Ministra Ribera i Cristina Narbona, a través dels nostres

Tampoc hem deixat escapar la oportunitat d’insistir junt amb el representant de la delegació catalana, Isidre Sala, que ha estat convidat a participar a la reunió, en la necessitat d’una agenda inclusiva i per tant uns objectius de desenvolupament sostenible amb una visió de drets de les dones de manera transversal.

Presentació Informe Nacional Voluntari del Govern Espanyol a l’ECOSOC (HLPF2018)

Les presentacions dels Informes Nacionals Voluntaris de 47 estats han tingut lloc durant tres dies (del 16 al 18 de juliol) a l’ECOSOC Chamber de Nacions Unides.

Durant la presentació de l’informe Nacional Voluntari d’Espanya, el Ministre d’Exteriors d’Espanya, Josep Borrell, ha posat de relleu que l’ sigui un element central del món, un espai de trobada a tots els nivells, apropant les polítiques públiques a ciutadans i ciutadanes i tenir en compte tots els actors socials

Per altra banda, la Ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera ha parlat d’una visió “transversal, multi-projecte, incorporant mesures transformadores des de l’impuls d’una funció pública amb noves capacitats, educació pel desenvolupament sostenible i liniament amb els pressupostos generals de l’estat”.

En el torn de preguntes (Q&A) a la presentació del VNR, hem tingut un espai per formular una pregunta al Govern Espanyol. Ho hem aconseguit gràcies a tota la feina feta en aquests mesos i al suport del Consell Nacional de les Dones de Catalunya, Futuro en Común i el Women’s Major Group.

En el torn de preguntes, la nostra companya Almudena Rodríguez, ha manifestat en primer lloc que “el dret a viure una vida lliure de violències és un element indispensable per aconseguir el desenvolupament humà sostenible” i que “les diferents expressions de les violències masclistes a Espanya requereixen canvis estructurals profunds: abordar la divisió sexual del treball, garantir la sobirania corporal de les dones i l’educació sexual obligatòria al curriculm escolar“.
I ha finalitzat preguntant al Govern Espanyol “Quines mesures posarà en marxa el Gobierno perquè en la implementació de l’ Agenda 2030 i el seu seguiment amb indicadors de gènere i desagregats per gènere i edat, siguin una realitat pels drets de les dones i nenes?“.
El torn de preguntes també ha estat compartit amb Aran Acha de UNESCO Etxea que ha preguntat “de quina manera s’assegurarà la participació de la societat civil organitzada?” i “Com s’integraran la infància, la joventut, les persones amb discapacitat, immigrants, col·lectiu LGBTI, i dones, per tal que no quedin enrere?”, i amb el Coordinador de ONGDs España perquè expliqués quina era la seva posició.

Compartim el vídeo de la sessió on a més a més de la presentació del VNR d’Espanya també es van presentar els seus informes els següents països: Polònia, Romania, Aràbia Saudita i Singapur.

▶️ Vídeo Sessió Presentació Informe Nacional Voluntari + Q&A  

Presentació del VNR del Govern Espanyol comença al minut 1:13:45

El torn de paraula de l’Almudena Rodríguez comença al minut 1:39:40

Reunió amb delegació Govern espanyol – Presentació informe societat civil

Reunió amb delegació Govern espanyol – Presentació informe societat civil

Compartint Agenda 2030 Feminista amb Cristina Gallach i la Ministra Teresa Ribera

Montse Pineda i Cristina Narbona

Delegació catalana present a la reunió: Montse Pineda i Isidre Sala

Almudena Rodríguez i Aran Acha preparant-se pel torn de Q&A

Presentació VNR d’Espanya a l’ECOSOC (HLPF2018)

Almudena Rodríguez abans de la seva intervenció Q&A a l’ECOSOC Chamber

Almudena Rodríguez fent la pregunta al Govern espanyol i visibilitzant els drets de les dones

Almudena Rodríguez i Montse Pineda: l’equip incansable de l’Agenda 2030 Feminista durant el HLPF2018

 

Share: