#Dia3 de l’Agenda 2030 Feminista al Fòrum Polític d’Alt Nivell pel Desenvolupament Sostenible (HLPF2018)

Nova York, 17 de juliol de 2018

El tercer dia del Fòrum Polític d’Alt Nivell pel Desenvolupament Sostenible #HLPF2018 per l’Agenda 2030 Feminista ha estat marcat per diferents reunions estratègiques en els diferents espais d’incidència del Programa: global, estatal, català, local i europeu.

Women’s Major Group (WMG)

Les nostres companyes Almudena Rodríguez i Montse Pineda han participat a la reunió del matí del WMG compartint amb entitats i organitzacions de dones i feministes de tot el món la lluita pels drets de les dones i posicionant-nos a Nacions Unides i a l’agenda global com a group de pressió en el marc dels objectius de desenvolupament sostenible.

Per altra banda també hem estat presents a la sessió informativa del WMG sobre les eleccions per escollir les persones claus del grup i definir posicionaments i estratègies de cara l’estratègia d’incidència després del #HLPF2018.

Futuro en Común

En la jornada d’avui hem seguit treballant com a membres de l’ Agenda 2030 Feminista i del Consell Nacional de Dones de Catalunya dins . Amb la resta d’entitats membres d’aquesta plataforma, hem estat preparant la reunió que tindrem demà 18 de juliol amb el Govern espanyol i la posterior presentació de l’informe nacional voluntari, junt amb el torn obert de preguntes i resposta on esperem poder participar i posicionar la necessitat d’una Agenda 2030 amb perspectiva feminista i els drets de les dones com a eix transversal i vertebrador.

Aliança Agenda 2030 Feminista

Un dels principals objectius de l’Agenda 2030 Feminista és la de crear i consolidar una aliança catalana-llatinoamericana-europea per la defensa dels drets sexuals i reproductius i fer-los visibles i reals en el marc dels objectius de desenvolupament sostenible.

Aquesta aliança de l’Agenda 2030 Feminista va ser creada durant la passada CSW62 a Nova York, en una reunió amb entitats i organitzacions de dones i feministes d’Amèrica Llatina, Europa, i amb representants de l’Institut Català de la Dona i de l’Agència Catalana de Cooperació pel Desenvolupament. En aquesta reunió vam començar a posar les bases per l’aliança i la realització d’una Declaració conjunta que serà un dels nostres instruments d’incidència i difusió per posicionar els nostres drets.

En el marc del HLPF2018 ens hem retrobat amb companyes de l’aliança com Mabel Bianco i Mónica Jasis i s’han adherit noves aliades com Astrid Wiborg representant Kulu, una xarxa d’organitzacions i de dones daneses que treballen per posar els drets de les dones i la igualtat de gènere en l’agenda global, i enfocada en lluitar per tal que les dones de tot el món, en puguin tenir accés i control dels recursos, participar en la presa de decisions i el dret al propi cos, a la seva salut i a la seva vida.

En aquesta reunió hem pogut continuar teixint aliances i fer treball comú d’incidència també de cara les properes eleccions europees per tal de poder fer front als fonamentalismes creixents que amenacen els drets de les dones.

Acte Safe Cities / Ciudades Seguras 

Com a Agenda 2030 Feminista, hem assistit a l’Acte “Making Cities Safe and Inclusive with and for Adolescent GIRLS:
Transformation towards sustainable and resilient societies (SDG 11)” organitzat per Plan Internacional, UN Habitat i l’Ajuntament de Madrid sobre ciutats segures i inclusives pensades per i amb les adolescents, amb les ponències, entre d’altres de l’Alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, representants de UN Women, UN Habitat i Plan Internacional.

Ha estat una oportunitat per debatre el dret a la ciutat des de la perspectiva de les dones i en especial les adolescents i s’ha recordat la importància de combatre les violències masclistes més enllà de la lògica de seguretat.

En acabar, hem tingut la oportunitat de nou de trobar-nos i compartir un moment amb l’Alcaldessa de Madrid a qui agraïm la seva predisposició durant aquesta setmana del #HLPF2018 amb les organitzacions i entitats de la societat civil i amb Agenda 2030 Feminista.

Side-Event “2030 Agenda: a whole of society approach”

Finalment, dins els programa de Nacions Unides en el marc del #HLPF2018, hem assistit al side-event “2030 Agenda: a whole of society approach” organitzat pel Programa de Nacions Unides pel Desenvolupament (PNUD) on representants de diferents estats membres han intervingut i alhora s’ha pogut generar un intercanvi de preguntes i respostes sobre com els diferents estats treballen l’Agenda 2030 tenint en compte la societat com un tot.

En aquest espai, l’Alta Comissionada per a l’ Agenda 2030 del Govern d’Espanya, Cristina Gallach ha ressaltat com s’han aprofundit relacions amb les organitzacions de la societat civil a través de amb l’objectiu d’avançar en la implementació de l’  per la qual és necessari el treball entre diferents administracions de l’estat.

Per altra banda destaquem també la intervenció de  (Presidenta del PSOE i ex-Ministra de Medi Ambient) que ha manifestat la necessitat d’un canvi de paradigma i que el creixement econòmic ha de deixar de ser l’indicador amb més pes a l’ i que s’ha de poder mesurar el progrés amb altres indicadors.

En relació a aquest side-event, des de l’ Agenda 2030 Feminista creiem que la implementació de l’agenda i els seus objectius s’han de complir i fer realitat amb el treball conjunt a tots els nivells en els àmbits locals, regionals, nacionals i estatals, tant de les administracions com de les organitzacions de la societat civil i la ciutadania.

Creiem en la importància de treballar amb la perspectiva local-global i global-local, i ens n’alegrem que tant les ciutats com les nacions hagin tingut veu en aquest HLPF2018.

Però també insistim en que els indicadors feministes han de ser transversals en tota l’agenda i un dels principals per mesurar el seu compliment i que l’ Agenda 2030 sigui real.

Almudena i Montse a la reunió del Women’s Major Group

Reunió de treball amb el Women’s Major Group

Reunió amb Futuro en Común

Reunió Aliança Agenda 2030 Feminista

Acte Safer Cities / Ciudades Seguras

Les companyes de l’Agenda 2030 Feminista amb Manuela Carmena, Alcaldessa de Madrid

Cristina Gallach, Alta Comissionada Agenda 2030 al Side-Event “Agenda 2030: a whole of society approach”

Side-Event “Agenda 2030: a whole of society approach”

Share: