El CNDC a la Jornada Agenda 2030 a Catalunya / CADS

Jornada sobre l’Agenda 2030 a Catalunya – Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible

27 de setembre de 2018 / Sant Pau Recinte Modernista

 

Agenda 2030 Feminista vam assistir a la Jornada sobre l’Agenda 2030 a Catalunya “Una agenda per a les persones i la prosperitat. Visions i aliances” organitzada pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS).

La jornada, que va ser una primera oportunitat per conèixer les visions i experiències de l’Agenda 2030 a Catalunya, va tenir la participació de la nostra companya Montse Pineda com a Vicepresidenta del Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC).

Juntament amb el CNDC també hi van participar altres ponents per presentar les seves visions de i treball amb l’Agenda 2030 a Catalunya com UNICEF Catalunya, ISGlobal, UNESCO Catalunya, Programa d’ODS d’ESADE, ACUP, el Consell de Relacions Laborals de Catalunya, Respon.cat, i també amb les experiències de l’OMS a Barcelona, el Fair Trade Advocacy Office, ONU-Habitat, i el Govern d’Escòcia a través d’una membre del National Performance Framework Team.

El Conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall  va instar a l’apropiació col·lectiva de l’Agenda 2030 com a compromís de qualitat democràtica i com a transició de país cap a un món sostenible i una societat equitativa.

El President del CADS va posar de manifest que el balanç de l’Agenda 2030, després de tres anys, era que s’havia avançat poc i lentament però que s’estava convertint en una eina de país amb la voluntat que sigui també el Pla de Govern. Des del CADS també, Arnalt Queralt va agrair a les organitzacions de la societat civil el seu rol i paper a l’hora d’empènyer a les institucions per a l’implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya d’una manera transversal, destacant la necessitat d’incorporiar-hi la perspectiva de gènere, entre d’altres.

Durant la seva intervenció com a vicepresidenta del CNDC, Montse Pineda va recordar a Raül Romeva i Carme Forcadell pel seu compromís amb la perspectiva feminista dins l’Agenda 2030 ja que les dones no som un sector de l’agenda sinó que la perspectiva de gènere i feminista ha de ser un eix transversal i vertebrador.

La vicepresidenta va posar de manifest que l’Agenda 2030 ha de ser “des de”, “amb” i “per” les persones i que amb el CNDC s’impulsa aquesta agenda vertebrant-la i transformant la realitat de les dones en aquest país.

A més a més va ressaltar la necessitat d’indicadors polítics més enllà dels tècnics, juntament amb un pressupost que demostri la credibilitat que li donem a l’agenda 2030. Per tant, la rendició de comptes ha de ser estructural i l’essència de l’Agenda 2030 i per fer-ho efectiu són necessaris més espais con el CNDC.

Montse Pineda va recordar també que el CNDC fa 20 anys que posa l’agenda catalana de cooperació i de drets sexuals i reproductius de manera interseccional al centre, en els espais multilaterals.

I va concloure que si l’Agenda 2030 no té com objectiu acabar amb el patriarcat, aquesta no serà una agenda transformadora ja que sense el feminisme no hi ha ni revolució ni una Agenda 2030 real!

Share: